tirsdag den 29. juli 2008

Elizabeth Zimmermann

Elizabeth Zimmermann er en af grundlæggerne i moderne strikning. Hun gjorde oprør mod den ensformige måde at strikke på og udviklede selv nye metoder. Bl.a. designede hun en norsk sweater, som er strikket oppefra og på rundpind. De første år hvor hun solgte opskrifter, blev de skrevet om, så de kunne strikkes fladt - på to pinde. Dette blev hun til sidst træt af og begyndte at udgive sine egne opskrifter. Som hun selv siger, så opfandt hun ikke disse metoder men "fremfandt" dem. (Not inventing but unventing theese techniques).
Hun regnede sig frem til EPS teknikken (Elizabeths Percentage System) som er et system man kan beregne størelsen på en sweater. Princippet går ud på, at en menneskekrop er sammensat af et bestemt antal "rør" og størrelsen på disse rør er relateret til hinanden med en vis ratio. Hun udregner alle målene ud fra hvor stort brystmålet er - kaldet K. Alle andre mål er udregnet som en procent af K.
Hendes mest berømte designs er Baby Surprise jacket, Tomten jacket, Norwegian sweater,
Hun har også udvidet vores strikkeverden ved at forbedre forskellige teknikker der bruges på vores strikkede ting. Som f.eks. One Row Buttonholen, The Thumb Trick, I-Cord (Idiot Cord som hun kaldte det).
Bøger af Elizabeth Zimmeramnn:
The Opinionated Knitter
Knitting Around
Knitting Without Tears
Knitter's Almanac
Knitting Workshop

Ingen kommentarer: